Криза суспільства споживання. Перевірка війною.

від Юрій Гончаренко
10 переглядів

Ще далекого 23 лютого нас скрізь переслідувала реклама, яка пропонувала купити корисні, але непотрібні речі. Речі, без яких можна спокійно і, головне, цілком комфортно жити. Прошу замислитися кожного з читачів: скільки речей ви купили через те, що вони реально були потрібні, а скільки – через рекламу, тому що у друга/подруги вже є таке і через загальний тренд до постійного споживання?

Розвиток онлайн-технологій, передовсім – торгівлі, вивів “шопінг” товарів, які не є вкрай потрібними, на новий рівень. Тепер для того, аби щось придбати, потрібно лише відкрити необхідний додаток чи сайт. Навіть мінімальні зусилля у вигляді поїздки до магазину стали зайвими – люди почали купувати товари дорогою додому з роботи, в ліжку перед сном тощо. До цього процесу долучилися і банки з лояльними до клієнтами умовами розстрочок та кредитів. В найближчий час в Україні взагалі мав запрацювати сервіс, який би давав відтермінування по оплаті за придбані товари на півроку.

Україна, звісно, в цьому плані була абсолютно не унікальною – споживання культивувалося скрізь, де для цього були можливості. Щорічні презентації нових моделей гаджетів та ажіотаж навколо цього – дуже характерний приклад. Навколо цього була створена також супутня медіа-індустрія у вигляді оглядів на відеохостингах, публікацій в ЗМІ тощо. Дуже показовим є той факт, що огляд преміальних гаджетів, ціна яких значно перевищувала купівельну спроможність глядачів, були ледь не найпопулярнішими серед усіх. Тобто – люди детальний опис товарів, які їм були не по кишені. І формувався прихований попит, який, за наявності вільних грошей, задовільнявся.

Про який ринок цінних паперів і накопичувальну пенсійну систему можна говорити за таких умов?

24 лютого 2022 року Україна увійшла в новий етап життя. Війна. Сотні тисяч українців в перші ж дні стрімко рушили в бік західних кордонів, хто на авто, а хто просто, з кількома сумками штурмуючи потяги чи шукаючи авто, яке могло вивезти з міст, які почали бомбити окупанти. І, зрозуміло, що більшість речей, які так старанно купувалися, лишилися вдома, з ризиком втрати через бомбардування, мародерство тощо. Минув місяць, і ці люди з’ясували, що без більшості того, на що вони витрачали значну частину свого бюджету, абсолютно легко можна прожити. А от дечого важливого їм і досі бракує.

В першу чергу бракує усвідомлення дійсно важливих речей – людяності і міцних соціальних зв’язків. В той самий час час, коли тисячі волонтерів у, наприклад, Львові, безкоштовно розміщували і годували переселенців, частина власників нерухомості встановлювали ціну на оренду на рівні Лондону. Це було б неможливим у суспільстві, де панує мораль. Зрештою, саме на заході України традиційно найвища релігійність населення, але як таке ставлення до тих, хто, можливо, втратив все, можна поєднувати з християнством?

Великі війни викривають всі найсвітліші і найтемніші сторони людської натури. Тому ми і бачимо зараз поруч, на одній вулиці, в одному будинку – і велику жертовність, і примітивну жадібність. Ми бачимо, як частина українців віддає останнє задля перемоги, і як інша – наживається на волонтерській допомозі чи банально мародерить. При цьому кожен з них не має, насправді, жодних гарантій того, що війна не прийде у їх дім, і що їм також не доведеться тікати з сім’ями від ворога. І що в певний момент вони так само не стикнуться з тим, що хтось виставить їм захмарні ціни на оренду житла.

Християнська мораль дає універсальну відповідь на те, як має людина діяти: ставитися до інших так, якби ви хотіли, щоб ставилися до вас. Християнство пропагує певне самообмеження, за принципом, що в “кращий світ” неможливо забрати всі ті скарби, що ви зібрали на землі. І якою б дорогою не була труна, в якій вас поховають, яким би престижним не був цвинтар, на якому вас буде поховано – все це для вас після смерті не матиме значення.

Ви не обов’язково маєте вірити в християнського Бога, проте можете почати свій шлях до Нього з усвідомлення того, що його правила є логічними і корисними для вас у повсякденному житті.


Підтримайте нас фінансово:

📌з України (грн): https://bit.ly/force_defense

📌PayPal: [email protected]

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні