Вичавити із себе корисного ідіота

від Савицький Олексій
8 переглядів

Останнім часом одним із основних трендів стало скептичне та зневажливе ставлення до корисних ідіотів в західних країнах.


Цілком справедливе ставлення!

Значна кількість людей у західних суспільствах із легкістю піддається на кремлівські маніпуляції. Нездатність критично оцінювати загрози створення путінської імперії – лише частина проблеми. Додайте сюди корупційну складову та стереотипне уявлення про росію як субмаргінальну частину європейської цивілізації. Сумарно отримаємо пієтет перед росією.

Саме цей пієтет і є ґрунтом для появи корисних ідіотів в країнах Західної Європи.


Проте російська пропаганда явно пробуксовує в тих країнах, чия політична традиція суттєво відрізняється від європейської.

Це стосується не лише США та Канади. Можемо сміливо говорити й про суттєву відмінність в політичній культурі й між Україною та рф.


Сьогодні в Україні доволі скептичне ставлення до російських наративів. Проте існує й інша проблема – в кожному з нас живе той самий корисний ідіот.

Зокрема ми готові вестися на чисельні російські «заманухи».


Наприклад, схильність значної кількості наших співгромадян до конспірології. Вже давно доведено, що російська пропаганда вкладала величезні ресурси в розповсюдження на Заході конспірологічних теорій.

Компанія «Russia Today» транслювала на західну аудиторію чисельні матеріали конспірологічного змісту. Ці матеріали перекладені на українську та російську мови знаходили споживача в Україні. Сам факт того, що матеріали були перекладені з англійської, іспанської чи французької мов додавали їм солідності і сприяли більшому поширенню серед наших співгромадян.


Це одна ознака корисного ідіотизму в нас – віра в прості рішення. Прості рішення зручні. Вони знімають відповідальність.

Зокрема коли нам розповідають про швидкий державний переворот чи смерть путіна.


Одна справа, коли цю інформацію поширюють західні розвідувальні служби. Американська та англійська розвідка довели свою обізнаність та ефективність (хоча й вони доволі часто помиляються в прогнозуванні).

Але такі прогнози підозріло виникають коли їх поширюють політичні експерти та журналісти, які перебувають в Мордорі.


Давайте дивитися на речі реально. В рф заарештовують за одиночні пікети, якщо у людини в руках книга «1984» чи «Війна і мир». А ці експерти, перебуваючи у москві, із легкістю кажуть в трансляціях, що путін вкрай хворий. Це нереальна ситуація!!!

Не закликаю відкидати таку інформацію. Але значно більш продуктивніше задуматися – кому вигідний такий злив? Для чого він поширюється? Може ці експерти перебувають під «дахом» російських спецслужб і, відповідно, поширюють інформацію вигідну цим спецслужбам.


Ще один приклад – українська суспільна думка із радістю дивилась на в’ялого та хворого путіна на параді 9 травня. Проте, давайте тестувати реальність, – російські державні канали транслюють саме ту картинку, яку вигідно показувати. Якби постановники цього шоу хотіли замаскувати старість та хворобливість путіна, вони б знайшли безліч способів.

На шкоду від внутрішнього корисного ідіотизму можна було б не зважати. Проте під час війни він призводить до смертей. Реальних смертей.


Отож, віримо в Господа, підтримуємо ЗСУ, проявляємо солідарність. І що не менш важливо – вичавлюємо із себе корисного ідіота.

Автор:Костянтин Канішев

You may also like

Leave a Comment

Реалізується ГО Фонд сприяння демократії за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні